Wednesday, February 4, 2009

03.02.09: Besøk på St John`s community centre Pumwani(SJCC)

St John`s community centre er en kristen samfunnsorganisasjon under den Angliske kirken av Kenya. Senteret ligger i Pumwani, like ved en av slummene i Kenya. Vi var så heldige at vi fikk besøke dette senteret. Senteret har ulike programmer på forskjellige samfunnsområder, som tar sikte på å hjelpe menneskene i området. Vi fikk en rask gjennomgang av alle programmene, og fikk med dette et innblikk i deres betydningsfulle arbeid. Vi fikk møte elever i alle aldre, og fikk høre hvor viktig denne skolen og dens arbeid var for å sikre en god fremtid for mange. Etter denne korte innføringen tok vi turen ned i Pumwani – slum. Vi kom tett innpå flere skjebner i slummen, og skapte oss fort et bilde av hvordan livet i slummen var; selv om det til syvende og sist var vanskelig å innse hvor vanskelig flere av disse menneskene hadde det. ”Hus” lå vegg i vegg adskillt av blikkplater, det var søppel så langt øyet kunne se, og på den smale stien som gikk mellom husene lå det gjørme, søppel og det som verre er.. Lukten var helt uutholdelig. Og i dette stod flere og laget mat, samtidig som barna sprang rundt å lekte.

Men trass all elendighet fant vi noen lyspunkt. Elever fra SJCC fortalte oss om ulike tiltak de hadde satt i verk de siste årene, som hadde satt tydelige spor. Et av tiltakene var at flere i området møttes hver lørdag og tok en opprydning i grøfter rundt husene. Denne opprydningen fikk vi ta del i. Plasthansker ble tatt på, og river tatt i bruk. Dette var ingen lett jobb for bortskjemte norske ungdommer på tur, men vi tok i et tak og fikk fjernet en god del søppel og griseri. Vi fikk fortalt at det var blitt ryddet der lørdagen før, men det var likevel mer enn nok å fjerne. Det føltes litt håpløst for oss nordmenn, men det var tydelig at denne typen tiltak hadde gitt resultater, noe som holdt håpet oppe for menneskene i området. Besøket ble avsluttet med en fotballkamp i ”bare” 30 grader.

Tilbake på senteret ble vi servert varm mat, og fikk møte enda flere ungdommer med tilknytting til senteret. Blant dem var det en salsa – spesialist som ga oss en time innføring i grunnleggende salsasteg. Dette var både morsomt og underholdende, og førte til mye latter. Også dette i ”bare” 30 grader.

Før vi dro hjem takket vi alle sammen for en innholdsrik og gripende dag. Alle var svært slitne både av varmen og inntrykk, og var derfor glade da turen gikk hjemover til SMCC.

Til slutt vil vi bare si at det er viktig å se bak all elendigheten. Organisasjoner som SJCC bidrar nemlig til at det finnes håp for mennesker som ikke er født med gullskje i munnen. Da vi kom til Pumwani slum virket det som et håpløst og uoppnåelig mål å gjøre en forandring i denne elendigheten, men etter å ha møtt disse menneskene fulle av håp og pågangsmot smittet engasjementet over på oss. De viste oss at man må begynne i det små. Husk at Rom ikke ble bygd på en dag!

SJÅAST!

Hanne Sophie og Espen

No comments:

Post a Comment